Nederlandse vissers protesteren als heren tegen de aanlandplicht

De vrijdagochtend. De drukste en mooiste dag van de week in de Stellendamse haven. De vissers zijn weer thuis. De kotters liggen in de haven. Motoren hoor je ronken. Viskisten vol met verse vis worden naar de visafslag gebracht. Vissers, peken, walschippers, mannen jong en oud werken hard om alle vis te verkopen en het schip weer visklaar te maken voor een nieuwe reis op zee. De vissers zijn trots op hun sector. Het zijn mannen die geen visserman zijn geworden, maar zo zijn geboren. Achter die enorme trots schuilen momenteel ook andere emoties. Woede, verdriet en ongeloof. Het Europees parlement heeft namelijk besloten vanaf 1 januari 2014 in de EU een aanlandplicht gefaseerd in te voeren. Dat betekent dat de kotters alle vangsten aan land moeten brengen, inclusief de jonge vis. De omgekeerde wereld vinden de vissers op Goeree. Tot op heden is het strafbaar om enkele millimeters te kleine vis überhaupt aan boord te hebben.

De mannen van de zee willen helemaal geen jonge dode vis aanlanden. Ze stoppen hun geld juist in selectieve vistuigen om bijvangsten te verminderen, vermijden en overlevingskansen te vergroten bij het overboord zetten van de vis. Een deel van deze vis overleeft, het andere deel wordt opgenomen in het ecosystem. De wijziging in het nieuwe Europese Gemeenschappelijke Visserijbeleid is er een met grote vraagtekens bij wetenschappers en visserijorganisaties omdat het geen aantoonbare meerwaarde heeft op de gebieden ecologie, duurzaamheid en al helemaal niet uitvoerbaar is in de praktijk.

De Nederlandse visserij is het slimste jongetje van de EU-klas wat betreft verduurzaming van de visserijvloot en het braafste jongetje als het gaat over naleving van wet- en regelgeving. Ook in de wijze van protesteren zijn de vissers echte heren in vergelijking met de Europese collega’s. Met manifesten, brieven en spandoeken in de schepen en op de haven protesteren vissers tegen de aanlandplicht. Een protest tegen het zomaar tenietdoen van tientallen jaren visserijbeleid dat ervoor gezorgd heeft dat de visbestanden er nu goed voor staan, de vloot drastisch is gekrompen en vissersschepen milieuvriendelijk vissen. Een schreeuw naar (h)erkenning van de problematiek door staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

Het is de consument, volgens de overheid, die gezorgd heeft voor de invoering van het nieuwe beleid. Het is een reactie op de wens om bijvangst, wat gezien wordt als een vorm van verspilling, tegen te gaan. Maar wat zou de consument er van vinden dat de aangelande bijvangsten niet voor consumptie gebruikt mogen worden? Maar waarvoor dan wel, weet men nog niet. Over voedselverspilling gesproken…

Dit opiniestuk is geplaatst in alle edities van het AD Rotterdams Dagblad in de editie van zaterdag 28 december 2013.

185

Een reactie op “Nederlandse vissers protesteren als heren tegen de aanlandplicht

  1. ook in protesteren blijven wij te netjes, in Brussel zouden de bijvangst voor de deur gooien van de verantwoordelijke “academici”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s