De vloot is weer thuis

Ieder schip heeft een thuishaven. Een haven om vis te lossen, een haven voor de onderhoudsklussen. Waar ook de plaatselijke supermarkt de boodschappen aan boord komt brengen en vele andere belangrijke leveranciers op steenworp afstand zitten van de haven.

Schepen hebben een registratienummer, voorafgegaan door een combinatie van letters, die de thuishaven van de schipper aangeeft. De nummers zijn vaak vele jaren en generaties lang in een familie. In de Stellendamse haven liggen schepen uit verschillende omringende plaatsen. Staat er op de kop GO dan komt de familie uit Goedereede. SL is de afkorting voor Stellendam en OD staat voor Ouddorp. Zo heeft iedere (oude) vissersplaats een eigen afkorting. UK is Urk, SCH is Scheveningen, KW is Katwijk etc.

De vloot verandert. En de vistechnieken veranderen mee. Nieuwe, meer verantwoorde vistechnieken vragen veelal om andere visgebieden, gaan gepaard met andere visvangsten en vissoorten en daardoor ook andere havens om de vis te lossen en ter verkoop aan te bieden.

Ook de Stellendamse vloot verspreidt zich over de Noordzee en Het Kanaal en komen wekelijks ‘thuis’ in de havens van onder andere Scheveningen, IJmuiden, Vlissingen, Oostende en Boulogne.

Maar ‘echt’ thuis komen doen de schippers voor de Kerst. En nu ligt de Stellendamse haven weer voor even echt vol!

Dat nodigt uit voor een foto:

De vloot is weer thuis in de haven van Stellendam
Advertenties

2 reacties op ‘De vloot is weer thuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s