Vrijdag

Op vrijdag, de mooiste dag van de week, een eerste bericht plaatsen op mijn blog. Voor de meeste mensen de mooiste dag omdat het bijna weekend en tijd voor de personeelsborrel is, maar in de visserij heeft de vrijdag een heel andere invulling. Een dag vol bedrijvigheid die al begint in de nacht van donderdag op vrijdag. Iedere week weer.

De meeste vissersschepen varen in de loop van donderdagnacht naar hun thuishaven. Voor de mannen aan boord zit er een week hard werken en vis vangen op. De haven is verlicht met allemaal kleine lichtjes. Lichtjes van de kotters. Al tientallen keren gezien, maar blijft schitterend. Daarom ga ik altijd graag kijken. Het liefst zo vroeg mogelijk.

De schepen worden gelost. De medewerkers van de visafslag rijden in alle vroegte op heftrucks om de kisten vis naar de gekoelde schouwruimte te verplaatsen. In de schouwruimte kom je de handelaren tegen. Kritisch, goed gehumeurd en altijd in voor een praatje. Praatjes maken doen deze mannen graag. Net als vissers. Zo hoor en weet je alles. Kadepraatjes worden ze wel genoemd en dan heb ik genoeg gezegd.

De besomming, de totaalprijs die de vis oplevert voor een schip, kan een visserman een goed weekend bezorgen maar als het tegenvalt, zal hij het weekend met kopzorgen ingaan.Vissers kijken altijd vooruit: een nieuwe week met nieuwe kansen.

Ook de vissersvrouwen tellen af naar vrijdag! Hun man is veilig thuis en kan weer een weekend in de watten gelegd worden.

Advertenties

Een reactie op “Vrijdag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s